Pressrelease

Fashion media update – Sommarmodet 2009 exklusivt på H&M

Matthew Williamson på H&M fortsätter i sommar

Det kommer att bli en fantastisk sommar på H&M tack vare Matthew Williamsons soldränkta kollektion som når cirka 1 600 butiker den 14 maj. Utöver hans berömda jet set-inspirerade damplagg har Williamson designat sin första herrkollektion någonsin – endast på H&M. ”Jag gillar att H&M har skapat ett nytt fenomen i modevärlden genom den banbrytande idén att samarbeta med toppdesigner för att skapa engångskollektioner i begränsad upplaga”, säger Matthew Williamson. Den brittiske designern har designat en kollektion för H&M med de livliga färger och neondetaljer som har gjort honom så berömd. ”Jag tror att jag kanske törstade efter färg och exotism som en reaktion på Englands gråkalla klimat och Manchesters ruffiga stadsbild”, säger Williamson. ”Jag vill kunna ge en del av Matthew Williamsons värld till H&M:s kunder genom att skapa en livsstilskollektion som både är exotisk och trendig, och innehåller de perfekta plaggen för sommargarderoben 2009.”

I butik från och med den 14 maj

Badkläder som bidrar till att rädda liv – av Wateraid och H&M 2009

För åttonde året i rad kommer H&M att samla in pengar till den internationella välgörenhetsorganisationen WaterAid, för att ge världens fattigaste rent vatten och sanitet. För 2009 har H&M designat en dambikini i två färger, herrbadshorts i två färger och badkläder för barn. Det är första gången som H&M har skapat en hel kollektion för att samla in pengar till WaterAid, varav 10 procent av försäljningen går direkt till välgörenhetsprojekt som har som mål att rädda liv genom att tillgodose ett av våra allra mest grundläggande behov. 

”Det långsiktiga samarbetet mellan H&M och WaterAid har redan bidragit till att förändra livet för tusentals av världens fattigaste människor. H&M visar stort engagemang och vi är mycket glada över att få deras stöd i år genom badklädeskollektionen. En av åtta invånare i världen har inte tillgång till rent vatten och varje dag dör 4 000 barn i vattenrelaterade sjukdomar, så det här samarbetet är otroligt viktigt för att hjälpa oss att nå fram till dessa människor och se till att de har tillgång till rent vatten, sanitet och utbildning i hygien”, säger Andrew Cook, kommunikations- och insamlingsansvarig på WaterAid.

Sedan samarbetet inleddes år 2002 har H&M samlat in över 1 miljon brittiska pund till WaterAid genom sina specialdesignade badkläder. Enbart under 2008 samlade H&M in över 200 000 pund genom badkläderna för WaterAid. Det huvudsakliga fokusområdet för de insamlade pengarna är Bangladesh, där WaterAid arbetar i slumområdena i Dhaka och Chittagong för att förbättra hygienmedvetandet samt tillgången till vatten och sanitet. De insamlade pengarna kommer även att användas i projekt i Madagaskar och Tanzania. Genom de projekt som stöds av H&M kommer mer än 75 000 människor att få rent vatten, 50 000 kommer att få sanitära anläggningar och över 100 000 kommer att få information om hygien. 

”H&M är mycket stolta över att stödja WaterAid och det livsförändrande arbete som organisationen gör. Vatten är i grund och botten en kvinnofråga i tredje världen, eftersom det oftast är kvinnornas ansvar att förse familjen med vatten och ta hand om dem som blir sjuka. Samarbetet betyder mycket för oss, i synnerhet eftersom WaterAid bedriver projekt i vissa av de områden där H&M:s leverantörer finns, och kvinnor som arbetar i fabriker som producerar för oss kan direkt dra nytta av WaterAids arbete”, säger Ingrid Schullström, chef för miljö och socialt ansvar på H&M.

www.wateraid.org

Divided exclusive sommarkollektion

Den här exklusiva sommarkollektionen från H&M handlar om kvinnlighet och personlig stil med partyplagg som smickrar och framhäver. Divided Exclusive består av figursydda klänningar, bodysuits, klänningar med korsettdetaljer, ballerinainspirerade modeller och shortsoveraller som gör sommarens utekvällar

ännu härligare. Plaggen kommer att finnas i utvalda butiker och på webben från slutet av maj.  

"På sommaren handlar det mest om en skön och ledig känsla, vilket man får i de här fina plaggen från Divided Exclusive. Överdrivna snitt och genomtänkta detaljer gör kollektionen speciell och modern – man kommer garanterat att hitta en perfekt stass för kvällen", säger Ann-Sofie Johansson, H&M:s designchef.

Kollektionen andas haute couture med utsökta detaljer och färger och en egen Divided Exclusive-etikett – och den kommer att säljas till samma fantastiska H&M-priser. Plaggen är innovativa och lekfullt skurna; som den rosenmönstrade korsettklänningen som först smiter åt runt kroppen för att sedan övergå i en kort tulpanform. Eller den axelbandslösa byxdressen i shortsmodell som ger udd till det skräddade när den smala överdelen övergår i minikorta shorts. Och för den som är ute efter det ultimata åtsmitande plagget finns en ärmlös body som verkligen drar blickarna till sig.

För den som gillar mer överdrivna silhuetter finns det volanger, rysch och rynkat som kompletterar den nya trenden med struktur och draperat. 

Kollektionen innehåller även uddaplagg, som en åtsmitande byxdress i shortsmodell, en ballerinakjol och en rosenmönstrad bh-topp. Och för en fulländad look; ett par bastanta platåskor med remmar.

Kändisar bidrar i kampen mot Aids på H&M i sommar

Estelle, Katy Perry, Dita von Teese och Róisín Murphy är några av de artister som deltar i årets Fashion Against AIDS. Kampanjen handlar om att öka medvetenheten och samla in pengar och bygger på ett samarbete mellan H&M och välgörenhetsorganisationen Designers Against AIDS. Kollektionen kommer att finnas till försäljning från den 28 maj. För andra året i rad kommer Fashion Against AIDS att sända ut ett positivt budskap om säker sex till unga män och kvinnor genom sortimentet av T-shirts, T-shirtklänningar, linnen och bodys som alla bär kändisarnas design. Det är ett budskap som fungerar: förra året sålde H&M slut på 90 procent av Fashion Against AIDS-kollektionen på en månad, vilket gav 15 miljoner svenska kronor till projekt förebyggande mot HIV/AIDS. 25 procent av försäljningspriset för varje plagg går till projekt över hela världen som genomförs av DAA, YouthAIDS, UNFPA och MTV’s Staying Alive Foundation.

”Jag är glad över att få vara med i den här kampanjen”, säger Estelle. ”Jag har sett vad en dollar eller ett pund kan göra för en person som inte har tillgång till läkemedel och hur det kan hjälpa familjer som är drabbade av aids. Tillsammans kan vi höja medvetenheten om hur viktigt det är att skydda sig och samla in pengar till ett bra ändamål.”

 I BUTIK FRÅN OCH MED DEN 28 MAJ

Katy Perry gör ett exklusivt liveframträdande i en H&M-butik i Tokyo vid lanseringen av FAA. Framträdandet kommer att sändas direkt online på hm.com den 27 maj    kl. 14.00 CET. 

Shoppingväska i 100 procent ekologisk bomull – nytt på H&M

Från och med maj blir det ännu lättare att shoppa med gott samvete, då lanseras H&M:s första shoppingväska i 100 procent ekologisk bomull! Shoppingväskan, som blir ett alternativ till plastpåsen, kommer att säljas vid kassan för 49,50 kronor och är designad med bläckstänk. 

Designchefens val på H&M i sommar

H&M:s designchef Ann-Sofie Johansson har flera modefavoriter inför sommaren. ”Det finns många olika klänningar i kollektionen”, säger hon. ”Stormönstrade hellånga, 80-talsinspirerade kortkorta med korsettliv och draperade trikåklänningar à la grekisk gudinna. Vi har också overaller med korta eller långa ben som rullas upp – looken blir antingen ledig och avslappnad eller sexig och glamorös.” Denna sommar är också stora smycken högaktuella. ”Ju mer desto bättre”, säger hon. ”Frossa i örhängen, armringar och halsband!” 

För mer information kontakta H&M:s presservice:
E-post: mediarelations@hm.com
Telefon: 08-796 53 00