Pressrelease

Fashion media update – vårens modenyheter 2011

Inclusive – en kollektion exklusivt för H&M online
I vår presenterar H&M Inclusive – en färgstark och feminin engångskollektion med mycket modeattityd i ett särskilt brett urval av storlekar. De tjugo plaggen finns i storlek 32-54 och kommer att säljas exklusivt på H&M online från början av mars. Kollektionen innehåller figursmickrande partyklänningar i 50-talsstil med stora prickar och rosenmönster, samt kjolar, toppar, koftor och underkläder på samma tema.

Nyckeltendenser i vårmodet  
I vår handlar det om att uppdatera och förnya väl fungerande plagg; gamla favoriter och garderobsklassiker. ”För kvinnor är det antingen kort eller långt som gäller”, säger H&M:s designchef Ann-Sofie Johansson. Maxiklänningar och kjolar i böljande material är feminina och lätta att bära både till vardags och till fest, ”säger hon. ”De kortare modellerna har inspirerats av 60-talets snitt och färger. Jag gillar de tomatröda shortsen och den matchande sidenskjortan med förgyllda knappar.” Enligt Ann-Sofie spelar också accessoarerna en nyckelroll. ”Kombinera med en hel rad armband i grafiskt rött, svart och vitt och ett par röda ballerinaskor.” Säsongens trender är perfekta för basgarderoben och plaggen som leker med form och material blir snabbt en del av vardagslooken. För män blir utility-trenden med khakigrönt som bas ännu starkare – gärna i form av en blazer eller en uniforminspirerad jacka.” Allt handlar om funktion, komfort och enkelhet, och om att bära vardagsplagg vid festliga tillfällen eller tvärtom – som att kombinera shorts och blazer på jobbet eller att bära skräddade byxor till en sportig anorak”, säger Ann-Sofie.

Miljösmart och färgstarkt 
Våren inleds med miljösmart mode med mycket färg. Plagg av gröna material finns inom alla koncept; dam, herr, barn, Divided och &denim, vilket vittnar om de allt större möjligheter som finns inom den här genren . Alla plagg av ekologisk bomull, återvunnen polyester, Tencel® eller återvunnen ull har en grön etikett som beskriver materialet. På damavdelningen ligger fokus på feminina klänningar, medan det är en färgstark preppystil som gäller för män. Dans är temat för flickplaggen och pojkarnas nyckelplagg är farfarströjor och rutiga skjortor. ”Man behöver inte ge upp modelooken för att använda mer hållbara material numera”, säger Ann-Sofie Johansson, designchef på H&M. ”Kläderna är som en vitamininjektion att kicka igång våren med.”

Sportinfluenser i modet
Sportens värld är en viktig inspirationskälla för vårmodet med plagg som fungerar lika bra på jobbet som på gymmet. Sportplaggsdetaljer som dragskor, kardborrband, blixtlås och tryckknappar ger moderätt funktionskänsla åt huvtröjor och jackor som kombineras med linnen med brottarrygg, leggings och yogabyxor. Dessa dynamiska plagg, som kompletteras med en bh-topp, shorts och en baddräkt, har en enkel färgpalett: en mix av grå toner, blekrosa, svart och vitt med inslag av moderna grafiska ränder.

 Ann-Sofie Johanssons favoriter
”Jag har alltid gillat 70-talslooken och den här säsongen är den ett av de elegantaste alternativen”, säger Ann-Sofie Johansson. ”Jag älskar den utsvängda gabardinkjolen i kombination med en feminin blus i gult – en av de nyaste accentfärgerna. Enorma solglasögon, axelväska och platåsandaler gör looken komplett.” Med den nya säsongen kommer också en favorit i repris. ”Byxdressen är tillbaka i modet och den kimonoinspirerade versionen är ett av mina absoluta favoritplagg genom tiderna”, fortsätter hon. ”Men innan jag börjar uppdatera min garderob ser jag till att skaffa de senaste jeansen. Bootcut är vårens nya look. Och jag är glad att kunna meddela att midjorna blir högre!”

Herrplaggen bjuder på liknande nytolkningar. ”För män handlar allt om uppdaterade klassiker med uniforms- och sportinfluenser”, säger hon. ”Trenchcoaten är fortfarande ett nyckelplagg, tillsammans med chinos, skjortor och finstickat. Stylingen är a och o, till exempel att kombinera khaki med svart och lägga till skinnaccessoarer.”

I några utvalda butiker finns också en ny möjlighet att vara miljömedveten på ett otroligt moderiktigt sätt. Den lilla kollektionen ”Waste” har nämligen tillverkats av spilltyger från produktionen av H&M:s samarbete med Lanvin. Flera olika material används i samma plagg för att skapa ny grafik och harlequinmönster. ”Den här minikollektionen som är gjord av resttyger är fantastisk fin”, säger Ann-Sofie. ”Mitt favoritplagg är den färgstarka tunikan i blockfärger. Det är en perfekt första uppdatering för våren.”

Modekärlek på alla hjärtans dag 
Alla hjärtans dag är en av årets mest romantiska dagar och snart kommer H&M:s Divided-avdelning att vimla av roliga accessoarer och basplagg som dagen till ära pryds av kärlekens symboler; väskor med axelremskedjor och portmonnäer i form av röda läppar och söta retroplånböcker, halsband, berlockarmband och ringar som smyckas av hjärtan. Bland kläderna finns trikå-T-shirts som pryds av läppstiftsavtryck eller ett pil-genomborrat hjärta, hjärtmönstrade bodies och underkläder.

ELLE-galan 20 2011 
Den 15:e ELLE-galan i ordningen gick av stapeln i fredags och modeprofilen Elin Kling fotograferades på röda mattan i en outfit från den exklusiva kollektionen Elin Kling för H&M som lanseras i 12 butiker i Sverige den 3 februari. H&M och Elin har tillsammans designat en modern, ljus och minimalistisk kollektion med bohemiska influenser där 10 % av försäljningspriset går till UNICEF, som H&M stödjer sedan 2004. Elin Kling för H&M lanseras bara på svenska marknaden och består av nio plagg och två accessoarer.

H&M delade traditionsenligt ut två stipendier på ELLE-galan – H&M-stipendiet för hållbarhet och H&M-stipendiet för nykomling inom design. Klättermusen tilldelades H&M-stipendiet för hållbarhet för att de tar sitt miljöarbete på största allvar utan att göra avkall på nytänkande och lekfullhet vad gäller design och funktion. H&M-stipendiet för nykomling inom design gick till GRETA med motiveringen: ”En stark designidé med flexibla ramar och en omsorg om material, färgkombinationer och mönster låg bakom årets snackisplagg, som plötsligt sågs överallt….”

För att se den digitala versionen av Fashion Media Update klicka här

För mer information kontakta H&M:s presstjänst:
Telefon: 08-796 53 00 
E-post: mediarelations@hm.com

För utlåning av plagg kontakta H&M:s showroom.
Telefon: 08-796 52 08 
E-post: petra.buchinger@hm.com