Pressrelease

Filmstjärneglamour i julens underkläder från H&M

Julens underklädeskollektion är inspirerad av 30-talets Hollywoodstjärnor. Lyx, dramatik och personlighet sammanfattar den glamour som H&M:s designteam tagit fasta på när de skapat plaggen. Resultatet är ett antal ensembler som kan matchas och mixas efter bärarens eget tycke och smak. Materialen är lika exklusiva som följsamma och funktionella, med glitter och glans och med detaljer och utsmyckningar. Detta är underkläder som bejakar kvinnligheten på ett lika flärdfullt som lekfullt sätt.

Kollektionen består av balconette-behåar, push-ups eller mjuka halter-behåar av spets, chiffong eller satin. Välsittande linnen och en filmstjärnenostalgisk teddy, plisserad med krås över byst och vid fållen. Matchande trosor i lågt skuren boxermodell eller tanga, volangprydda eller med knyt i sidan kompletterar.

Färgerna är svart, guld, mustigt eller lysande klart rött och cerise och detaljerna är strasshjärtan, pärlor, paljetter, guldtrådar och band av satin eller sammet.

Hetast under i jul

  • Rött, kvinnligt och vackert.
  • Spets och chiffong, glamoröst och lyxigt.
  • Dekorationer, glitter och glans, mönster och banddetaljer.
  • Smala axelband, på såväl bygelbehåar som mjuka halterbehåar, gärna synliga i nacke eller på axeln.
  • Lågt skurna hotpants, så mycket skönare och mer smickrande för figuren. Garanterar att inte troskanterna är synliga under byxa eller kjol.
  • Personligt hopsatta kombinationer. Välmatchat fungerar, men personlig stil vinner.

    I Sverige går årets underklädeskampanj upp i slutet av november i butiker, i annonser och i utomhusreklam. Fotograf är Ellen von Unwerth och modellerna är Angie Everhart, Naomi Campbell och Daniella Pestova. Kampanjen är fotograferad i Paris och framtagen av H&M:s reklamavdelning.

    Fakta om underkläder
    Behån (en förkortning av ‘bysthållare’) som den ser ut idag påbörjade sin historia 1886 i form av en ‘bröstförbättrare’ av ståltrådsnät. 1920 tillverkades en variant av överdelen på en korsett med ståltråd under bysten. Den första riktigt fungerande modellen syddes 1913 av en sönderklippt näsduk och sidenband. Därefter kom en annan variant av en isärklippt bröstlinda som syddes om till två bröstkupor åtskilda av ett elastiskt band, följd av ytterligare en förfining med veck under bysten och elastiska axelband som korsades i ryggen. 1938 sattes byglarna in, två ståltrådar i kupornas underkant. 1941 kom den första sammanhängande bygelbehån som presenterades i filmen ‘The outlaw’ i vilken den bars av bystdrottningen Jane Russel. 1960-talets plattbröstade mode krävde en helt annan typ av behå och de formpressade, mjuka ‘no-bra’-behåarna introducerades. 1981 lanserades den första pushup-behån med små upplyftande kuddar infällda.

    Teddy är egentligen en ihopsydd kombination av trosa och linne som kom 1916. I dagens underklädesvokabulär kallas även den underklänning som tillhör en tvådelad matchande underklänning och trosa-ensemble teddy.

    Underbyxor kallades ‘feminalia’ i antika Rom (300 e Kr) . Trots namnet var det ändå främst män som bar byxor, eller benkläder, under. Av praktiska och hygieniska skäl bar kvinnor underbyxor först i början av 1800-talet. Det var ett slags ‘mamelucker’ med två lösa byxben som knöts omlott med ett midjeband. Vid 1800-talets mitt stängdes grenen och underbyxorna blev vida puffbyxor som kallades ‘Bloomers’. På 1920-talet kom de kortbenta s.k. trosorna, och på 70-talet var modet så pass kroppskramande att man i vissa fall åter undvek att bära trosor. På 60-talet introducerades tangatrosan som badplagg på Copacabana, men slog igenom i Europa som stringtrosa först på 90-talet.

    Källa: Modeboken (Prisma) och Tidens under, BH:ns historia (Sellin) av Lotta Lewenhaupt.

    För mer information kontakta
    Anna Bergare, pressansvarig.
    Telefon 08-796 59 56, 070-796 55 50.
    E-post anna.bergare@hm.com.

    För utlåning av plagg kontakta
    Petra Buchinger.
    Telefon 08-796 52 08.
    E-post petra.buchinger@hm.com.