Nästan en halv miljon textilarbetare företräds nu av demokratiskt valda representanter
Vi vill stärka textilarbetarnas ställning på arbetsplatsen. Ett viktigt steg är att de företräds av demokratiskt valda representanter som kan föra deras talan. Detta är nu realitet hos samtliga fabriker i första ledet* som vi samarbetar med i Bangladesh.
Det innebär att 450 000 textilarbetare hos totalt sett 227 fabriker nu företräds av demokratiskt valda representanter. Det bidrar till en bättre arbetsplatsdialog på fabrikerna och stärkt förhandlingsposition för textilarbetarna. Det är också ett viktigt steg för att skapa bättre arbetsvillkor och höjda löner. Precis som forskaren Andreas Bergh konstaterade i en artikel i Dagens Nyheter är detta grunden till – och en förutsättning för – en positiv utveckling och långsiktig förändring.
Arbetarrepresentanterna utgör en viktig länk mellan arbetare och fabriksledning. De för textilarbetarnas talan när diskussioner förs om exempelvis arbetstider, arbetsvillkor och hälso- och säkerhetsfrågor. Det har under resans gång framkommit att båda parter gynnas av en stärkt röst för arbetarna och en förbättrad dialog.
”Inledningsvis var ledningen hos vissa fabriker tveksamma till att delta i projektet, men de har nu ändrat inställning. De ser positivt på en förbättrad kommunikation med de anställda och håller med om att det är något som båda parter tjänar på”, säger Cecilia Tiblad Berntsson, social hållbarhetschef på H&M-gruppen.
Förutom att stötta demokratiska val av arbetarrepresentanter omfattar vårt arbete även utbildning av såväl fabriksledning som arbetarrepresentanter. Vi har även producerat utbildningsfilmer som syftar till att öka kunskapsnivån hos arbetarna rörande vilka rättigheter och skyldigheter de har och hur en valprocess går till. Projektets samtliga delar är nu helt genomförda hos alla fabriker i första ledet som vi samarbetar med i Bangladesh.
Under 2017 resulterade vårt projekt rörande arbetsplatsdialog i att…
…450 000 textilarbetare nu representeras av demokratiskt valda representanter.
…227 fabriker har genomgått våra utbildningar inom vårt program för arbetsplatsdialog.
…runt 2 900 arbetarrepresentanter, varav 40% är kvinnor, har utbildats i arbetsrätt, besvärshantering, problemlösning och rättigheter för kvinnliga textilarbetare. Utbildningen hölls på H&M:s träningscenter i Dhaka och finansierades av H&M-gruppen. Leverantörerna stod för deltagarnas lön under utbildningstiden.
…arbetare och fabriksledningar har utbildats i hur demokratiska val bör arrangeras och genomföras. H&M har även tillsammans med representanter från arbetsmarknadsdepartementet bevakat valen och stöttat parterna tiden efter. Detta har möjliggjorts tack vare vårt dedikerade team på plats i Dhaka som dagligen arbetar i nära samarbete med våra leverantörer.
…våra leverantörer i Bangladesh redan nu har nått ett av de delmål vi satt upp inom vår lönestrategi inför slutet av 2018; att textilarbetare hos fabriker vi arbetar med ska företrädas av demokratiskt valda representanter.
Projektet är ett exempel på hur H&M-gruppen stöttar textilarbetare och deras arbetsgivare för att skapa en fungerande dialog och fackföreningsrörelse. Det bidrar i sin tur både till ett bättre arbetsklimat på den enskilda arbetsplatsen och en mer fungerande arbetsmarknad.
Vi fortsätter även vårt arbete för att driva på utvecklingen inom detta område på såväl industri- som landsnivå genom vårt ramavtal med den globala fackföreningsrörelse IndustriALL och IF Metall, samt i vårt samarbete med andra varumärken inom ACT.
* Fabriker där våra produkter sys.