H&M-gruppens hållbarhetsrapport 2016
H&M-gruppens hållbarhetsrapport för 2016 lanseras idag. I rapporten presenteras flera mål som att enbart använda återvunna och hållbart framställda material senast 2030 och att bli klimatpositiva genom hela värdekedjan till 2040.
En annan höjdpunkt i rapporten är H&M-gruppens ambition att ställa om till 100% förnybar el. Under 2016 kom 96% av företagets globala elförbrukning i den egna verksamheten från förnybara källor. Rapporten konstaterar också att företaget var största användare globalt av bomull certifierad av Better Cotton Initiative under 2016. H&M-gruppen fortsätter också att driva på utvecklingen när det gäller återvinning och återanvändning. Sedan företagets klädinsamling i butik inleddes 2013 har 39 000 textilier samlats in. Målet är att från och med 2020 årligen samla in minst 25 000 ton textilier. Rapporten visar också på fortsatta framsteg i arbetet med att skala upp projekten kopplade till företagets strategi för rättvisa levnadslöner och arbetet för att förbättra arbetsmarknadsdialogen i produktionsländer.
”Vi vill vara en ledande och drivande kraft i omställningen till en cirkulär och förnybar modeindustri och samtidigt göra vårt företag ännu mer rättvist och jämlikt. Det är därför vi har utvecklat en ny strategi med målet att lyfta vårt hållbarhetsarbete ytterligare en nivå”, säger Anna Gedda, hållbarhetschef på H&M-gruppen. ”Vi vill bana väg, pröva nya saker och vara ett gott föredöme – både när det handlar om miljöområdet och social hållbarhet – för att i slutändan helt förändra hur mode produceras och konsumeras. Vår klimatpositiva strategi är ett sätt att göra det”, tillägger hon.
Läs om fler höjdpunkter och detaljer nedan. Om du vill läsa hela rapporten eller en sammanfattning finns de tillgängliga för nedladdning.
H&M-gruppen siktar på att bli klimatpositiv till 2040
H&M-gruppens mål är att göra hela sin värdekedja klimatpositiv till 2040. Målet är att bidra till en ännu större minskning av koldioxidutsläpp än vad företaget självt faktiskt släpper ut. För att kunna bli klimatpositiv fokuserar H&M-gruppen på energieffektivitet och förnybar el. Dessutom satsar företaget på aktiviteter som stärker planetens egen förmåga att bekämpa klimatförändringar och återhämta sig, och kommer även stötta teknologiska innovationer som gör det möjligt att suga upp växthusgaser. På dessa sätt kan även oundvikliga utsläpp adresseras.
- Klimatpositiv i hela H&M-gruppens värdekedja till 2040.
- H&M-gruppens mål är att första och andra ledet av leverantörskedjan ska vara klimatneutrala senast 2030.
- H&M-gruppen åtar sig att använda 100% förnybar el i sin egen verksamhet. Under 2016 kom 96% av företagets elförsörjning från förnybara källor.
- Under 2016 minskade H&M-gruppen sina koldioxidutsläpp med 47% jämfört med 2015.
- H&M-gruppen är en stolt medlem av WWF Climate Savers-programmet.
Enbart återvunna och hållbart framställda material senast 2030
H&M:s mål är att senast 2030 använda enbart återvunna och hållbart framställda material. Företaget tar gradvis steg mot detta mål såväl som sin vision att bli helt cirkulära. H&M är världens största användare av bomull certifierad av Better Cotton Initiative och ansvarsfullt producerat dun. Företaget är också en av de största användarna av ekologisk bomull, återvunnen polyester och Tencel®Lyocell. För att kunna driva utvecklingen framåt krävs samarbeten mellan olika aktörer. Därför har H&M initierat ett forskningsprojekt tillsammans med Ellen MacArthur Foundation och Stockholm Resilience Centre på Stockholms universitet. Det syftar till att ta reda på hur ett cirkulärt system oberoende av våra begränsade naturtillgångar skulle kunna se ut.
- H&M:s mål är att senast 2030 enbart använda återvunna och hållbart framställt material i samtliga produkter. Under 2016 var motsvarande siffra 26%.
- Under 2016 kom 43% av H&M:s bomull från återvunna och hållbara källor. Målet är att endast använda sådan bomull senast 2020.
- H&M använde återvunnen polyester motsvarande 180 miljoner PET-flaskor under 2016.
- 100% av den dun som H&M använder är ansvarsfullt producerat och certifierad enligt Responsible Down Standard.
- H&M är världens största användare av bomull certifierad av Better Cotton Initiative och ansvarsfullt producerat dun.
16 000 ton textilier samlades in i butiker under 2016
H&M-gruppen intensifierar sitt arbete rörande återvinning och återanvändning, och presenterar ett nytt mål kopplat till sin cirkulära vision; att från och med 2020 årligen samla in minst 25 000 ton textilier i sina butiker. Totalt sett har 39 000 ton textilier samlats in sedan företaget började med klädinsamling 2013.
- Under 2016 samlades 16 000 ton textilier in.
- Sedan 2013 har 39 000 ton textilier samlats in i butiker.
- Målet är att från och med 2020 årligen samla in 25 000 ton.
Projekt kopplade till rättvisa levnadslöner och arbetsmarknadsdialog skalas upp
Förbättrade arbetsvillkor i textilindustrin är beroende av att dialogen på såväl arbetsmarknaden som på fabrikerna fungerar väl. H&M-gruppen arbetar därför vidare med uppskalning av sina projekt inom ramarna för företagets strategi för rättvisa levnadslöner och arbetet för en förbättrad arbetsmarknadsdialog i produktionsländer. H&M-gruppens arbete för att implementera förbättrade lönesystem hos leverantörsfabriker visar fortsatta framsteg. Detsamma gäller utbildningarna inom arbetsplatsdialog för arbetare och fabriksledning. Samarbeten fortsätter att vara väsentligt, inklusive det med IndustriALL och det svenska fackförbundet IF Metall inom det globala ramavtalet som efter positiva resultat omvandlades till ett permanent avtal under 2016.
- 140 leverantörsfabriker håller på att implementera lönesystem som omfattar cirka 250 000 arbetare.
- Totalt deltar 290 leverantörsfabriker – som omfattar cirka 370 000 arbetare – i arbetsplatsdialogprojektet.
- 8 produktionsländer omfattas just nu av dessa projekt.