Nyhetsartikel

Med anledning av Kalla Faktas program

Med anledning av Kalla Faktas program om H&M vill vi här klargöra hur vi arbetar med de områden som tas upp. Vi har haft löpande kontakt med Kalla Faktas redaktion sedan i maj och vår inställning har varit att erbjuda största möjliga tillgänglighet och öppenhet för att Kalla Fakta ska kunna göra nyanserade program om H&M och vår verksamhet.

Vi tycker det är angeläget att våra intressenter får en nyanserad och korrekt bild av H&M och vårt arbete och därför publicerade vi i måndags korrespondensen med Kalla Faktas redaktion

Här följer information om hur vi på H&M arbetar med bland annat lönefrågan och skatter.

Skatt i Bangladesh

Vi följer självklart rådande skattelagstiftning och regler, samt även OECD:s riktlinjer. Enligt dessa ska vi inte betala skatt i Bangladesh utifrån vår nuvarande koncernstruktur. Vi har endast ett representationskontor i Bangladesh och bedriver ingen försäljning i landet. Därför betalar vi följaktligen ingen skatt i Bangladesh vilket är helt i enlighet med rådande skattelagstiftning. OECD:s riktlinjer (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) avgör hur resultat och därmed skatter fördelas mellan länder.

Lönefrågan

H&M äger inga fabriker utan köper sina varor från fristående leverantörer i Asien och Europa. Därför sätter vi heller inga löner hos våra leverantörer. Men vi jobbar intensivt med att påverka utvecklingen så att lönerna för sömmerskorna höjs. Detta gör vi bland annat tillsammans med andra klädföretag. Till exempel träffade H&M:s vd också regeringen i Bangladesh i september där vi framförde krav på höjda löner och årliga löneökningar. Alla arbetare har samma lön oavsett vilket företag de syr kläder för. Det är därför som det är viktigt att påverka på politisk nivå så att den lagstadgade minimilönen höjs och kommer alla arbetare tillgodo.

Levnadslön

H&M äger inga egna fabriker. Vi anser dock att våra leverantörers anställda ska kunna leva på sin lön och det kravet har vi även formulerat i vår uppförandekod som bygger på FN:s deklaration. Idag finns det ingen enhetlig definition kring levnadslön. Tills det gör det kommer vi att stödja FN:s val av definition. H&M anser att det är mer ansvarsfullt och långsiktigt hållbart att arbeta för att samtliga arbetare inom hela textilindustrin får högre löner.

Samarbete med andra företag

Vi är medvetna om att det finns branschutmaningar och arbetar därför tillsammans med andra företag, organisationer och även på politisk nivå för att genomföra bestående förändringar för textilbranschen. Det är viktigt vad ett stort företag som H&M gör i praktiken. Vi arbetar därför dagligen för att driva frågan framåt, och i det arbetet är vi tydliga med att vi stödjer arbetarnas kamp för bättre löner.

Prissättning

Samma fabriker som H&M köper produkter ifrån tillverkar även kläder för många andra klädmärken där utpriset i butik skiljer sig kraftigt åt. Det är viktigt att förstå att de anställda på en fabrik har samma lön oavsett vilket klädmärke de tillverkar åt och oavsett vad det slutgiltiga priset är i butik. Följaktligen betyder det att dyrt inte nödvändigtvis är lika med bättre. H&M håller låga priser genom att vi har låga pålägg, vi köper stora volymer, har effektiv logistik, inga mellanhänder, egen design och egna butiker.

H&M:s tillverkningsländer H&M köper varor från leverantörer i både Asien och i Europa. Många länder i Asien har sedan många år en väl utvecklad TEKO-industri. I exempelvis Bangladesh består exporten till 80 procent av textil. Internationell handel spelar en viktig roll för länders utveckling eftersom det är en källa till ekonomisk tillväxt och hjälper till att lyfta människor och nationer ur fattigdom. H&M bidrar indirekt genom våra leverantörer till mer än 1 miljon arbetstillfällen för människor runt om i världen, främst för kvinnor, och genom att vara närvarande i dessa länder påverkar vi utvecklingen i positiv riktning. Övertid

Övertid är en utmaning för hela textilbranschen. Övertid hos våra leverantörer ska enligt vår uppförandekod ligga inom lagens gränser och vara frivillig och kompenserad. Enligt våra krav på leverantörerna får textilarbetarna i Bangladesh inte arbeta mer än 2 timmar övertid per dag och den samlade tiden får ej överstiga 52 timmar per månad. H&M äger inte fabrikerna och vi beordrar inte övertid. Tvärtom är det så att vi kräver att våra ordrar ska kunna genomföras utan övertid. Där vi ser ett behov hjälper vi dessutom leverantörerna med att bl a förbättra produktionsplaneringen och att höja produktiviteten för att sänka övertidsbehovet.

H&M:s sociala engagemang i Bangladesh

Bangladesh är en viktig inköpsmarknad för H&M. Klädtillverkning, vilket sysselsätter flera miljoner människor i Bangladesh, står för en stor del av exporten och branschens utveckling är därför viktig för landets framtid. Som långsiktig köpare vill H&M hjälpa till att stärka arbetstagarnas inflytande genom utbildning i rättigheter, öka deras kompetens i villkorsförhandling med arbetsgivare samt stödja fungerande arbetsmarknadspolitik.

För att stötta samhällsutvecklingen i Bangladesh på lång sikt har H&M utökat sitt hållbarhetsarbete ytterligare. Bland annat bidrar H&M till bättre tillgång av hälsovård för leverantörernas anställda. H&M har även tillsammans med leverantörer startat och finansierat en hjälplinje för kvinnor i Bangladesh dit man kan vända sig för stöd. Läs mer om vårt engagemang i Bangladesh här.

Sedan 2009 samarbetar H&M med UNICEF i vårt projekt All for Children i Tamil Nadu i Indien. Sedan sommaren 2012 har projektet utökats till Bangladesh. Det primära syftet med All For Children i Bangladesh är att ta ett helhetsgrepp kring barns utveckling i slumområden i Dhaka. Projektets syfte är att ca 40 000 barn mellan 3-14 år som bor i slumområden i och kring Dhaka ska få bättre tillgång till förskola och grundskola, kunskap som främjar bättre hälsa samt social trygghet. På lång sikt ska det bidra till att bekämpa fattigdom genom att vi indirekt skapar fler jobbtillfällen samt att det bidrar till samhällets utveckling i stort. Totalt kommer H&M att bidra med nästan 8 miljoner dollar  till All for Children-projektet i Bangladesh för de kommande fem åren.

Läs mer om All for Children i Bangladesh:

  • H&M extends collaboration with UNICEF to Bangladesh
  • Samhällsprojekt – All for Children

Kommentar gällande rapport från ActionAid

Redan 2010 bjöd H&M in ActionAid till ett möte för att föra en dialog kring skattefrågan. Under detta möte redogjorde H&M för hur vi betalar skatt och vilka regler vi har att följa. Vi följer lokala skatteregler i de länder där vi verkar. H&M betalade 5,1 miljarder kronor i skatt för koncernen förra året. Vi följer även OECD’s riktlinjer för internprissättning som ligger till grund för hur vinster ska fördelas och beskattas i internationella bolag. Det handlar självklart inte om någon skatteflykt från vår sida. I Bangladesh bedriver vi som sagt inte någon försäljningsverksamhet och vi äger inte heller några fabriker. H&M har alltså inga intäkter i landet och betalar därför inte heller bolagsskatt där. Däremot genereras skatteintäkter i landet via H&M:s anställda på det lokala kontoret i Bangladesh.

Utdelning

Som börsnoterat företag har H&M  ett ansvar gentemot sina cirka 195 000 aktieägare att leverera avkastning. Cirka 60 procent av H&M:s aktieägare utgörs av bland annat svenska och utländska pensionsfonder och småsparare. Det är upp till varje aktieägare att välja hur man vill göra med sin avkastning. Familjen Stefan Persson har valt att stötta samhällsutvecklingen på olika sätt och har bland annat skänkt delar av just denna avkastning till välgörande ändamål.

Familjen Stefan Persson och skatt

Under de senaste tio åren har familjen Persson betalat över 6 miljarder kronor i skatt i Sverige. Stefan Persson är sedan många år tillbaka skriven i Sverige och har de senaste åren varit Sveriges största privata skattebetalare.