Pressrelease

Fashion media update – vårmodet 2010 exklusivt på H&M

Black Book och hm.com låter allmänheten designa vårens hetaste T-shirts

I vår samarbetar H&M med sin yngsta partner någonsin för att skapa unika T-shirts tillsammans med H&M-kunder världen över. André Lorens Stock är en svensk 18-åring som ligger bakom det hajpade T-shirtmärket Black Book. André startade varumärket efter att ha tryckt sin egen design på en T-shirt från H&M. Nu hyllar H&M hans entreprenörsanda med ett spännande samarbete genom hm.com. Från och med januari kommer André att välja ut och specialdesigna sina favorittryck bland de förslag som kommer in till hm.com. Resultatet dyker upp i butikerna i april.

André började designa T-shirts för bara ett år sedan. ”Jag hade gått ut gymnasiet och kunde inte ens få jobb som servitör”, berättar han. ”Jag gjorde en T-shirt till mig själv och folk kom fram till mig på gatan och frågade var jag hade köpt den, så jag började tänka på det som en affärsidé.” T-shirtarna blev så populära att André snart kunde öppna en webbshop för Black Book, och han har just avslutat arbetet med sin första fabrikstillverkade kollektion.

När André kom i kontakt med H&M anade han inte att han skulle mötas av så positiv respons. Men för H&M:s kreativa rådgivare Margareta van den Bosch var han den perfekta samarbetspartnern. Och för att uppmuntra till ännu mer entreprenörsanda får också H&M:s fans en chans att vara delaktiga i samarbetet! ”Min kollektion för H&M kommer att utgå från bilder från människor över hela världen,” säger André. ”Från och med januari kommer man att kunna läsa om min historia på hm.com och ladda upp egna bilder, som jag sedan väljer mina favoriter från.” André kommer att skapa motiv utifrån de bilder som skickas in och designa tio T-shirts för tjejer och sju för killar. Kollektionen kommer att säljas på H&M:s Divided-avdelning från och med april. ”Jag hoppas kunna inspirera människor över hela världen att tänka utanför ramarna för att uppnå sina mål,” säger André. 

Trendrapport: Vårens hetaste looks och plaggen som håller än!

Det är inte bara ett nytt år, utan ett helt nytt decennium och på H&M är trenderna hetare än någonsin, enligt designchefen Ann-Sofie Johansson. Här är hennes tre favoriter!

– TRÄDGÅRDSROMANTIK: fantastiska blommiga tryck och mönster att matcha med klassiska khakitoner och fräscha vita nyanser.

– VÅRENS TRENDIGA GLOBETROTTER: en etniskt inspirerad mix att bära till denim och funktionella plagg.

– AMERIKANSKA KLASSIKER: jeans, preppy college-plagg och söta balklänningar är alla måsten för våren.

Det som gör de här trenderna ännu mer spännande är att de fungerar så bra med en befintlig garderob. ”Mode handlar om långsiktighet idag,” säger Ann-Sofie. ”Personlig stil är alltid rätt. Hemligheten är att matcha sina favoritbasplagg med säsongens nyheter, sportkläder, vintagefynd eller kanske något ur partygarderoben för lite vardagsglamour.”

Ann-Sofie menar att några älsklingsplagg blir säkra modekort även 2010. ”Förra säsongens pojkvänslook är lika het i vår,” säger Ann-Sofie. ”Uppdatera ett par jeans eller en blazer i herrmodell med ett smalt eller brett bälte för en ny look. När det blir varmare kan du bära vinterns tunikor som korta klänningar. Modet är heller inte lika säsongsbetonat idag – de flesta plagg fungerar året om. Det handlar bara om hur du bär dem!" 

Ann-Sofie Johanssons favoriter

”H&M bjuder på massor av nya idéer för nästa säsong”, säger designchefen Ann-Sofie Johansson. ”Till våren vill jag alltid ha något nytt i denim, och de nya snickarbyxorna, som är otroligt bekväma, är en favorit.” När årstiderna växlar är det en god idé att bära plagg som är lätta att variera. ”Mjuka och moderna T-shirtklänningar är fantastiska basplagg och kan bäras antingen som tunikor eller klänningar,” säger Ann-Sofie. ”För festligare tillfällen är den välskurna korsettklänningen med en liten dubbelknäppt jacka till perfekt.” När våren närmar sig är det detaljerna som gör en outfit komplett. ”En stickad poncho får mig att känna mig varm och trendig,” säger Ann-Sofie, ”och i vår kan jag inte vara utan accessoarer som stora halsband, massor av armringar och ett brett bälte."

En första titt på herrkläderna för våren 2010

”H&M bjuder på massor av nya outfits för män att möta våren i”, berättar designchefen Ann-Sofie Johansson. ”Det finns några riktiga guldkorn på herravdelningen,” avslöjar hon. ”Jag älskar den supermjuka cognacsfärgade lumberjackan i skinn, som passar lika bra på mig som på min pojkvän.” Det är helt klart en vässad casual-stil som gäller den här säsongen. ”Denimskjortan är ett måste,” säger Ann-Sofie, ”och modellen med nitar är verkligen snygg på dem som vågar bära den.” Och allt eftersom årstiden blommar upp blir färger allt viktigare. ”Alla längtar vi efter färg när våren kommer,” säger Ann-Sofie. ”De ärggröna byxorna med tryck är fantastiska tillsammans med en finstickad cardigan med draperad sjalkrage. Mörkblå snörskor och ett flätat bälte gör looken komplett!”

Den första ArtBy-kollektionen för barn

För första gången någonsin har H&M, ArtBy, samarbetat med illustratörer och konstnärer för att skapa en särskild kollektion med barnkläder. Eftersom kollektionen kommer att tillverkas av ekologisk och återvunnen bomull var naturen och jordens framtid perfekta teman. För flickplaggen har den svenska illustratören Beata Boucht skapat drömlika fantasier om varelser och figurer som kommer att synas på T-shirts, tröjor, leggings och söta ballerinaskor. ”Jag vill att man ska försvinna in i den ibland surrealistiska värld jag skapar,” säger Beata. ”Jag gillar att överraska både mig själv och andra.”

Illustrationerna för pojkar har gjorts av den svenska designduon VÅR, vars djärva och serieliknande bilder kommer att synas på T-shirts, huvtröjor, sneakers och jerseymössor. ”Vi skildrar samhället och det som händer omkring oss genom att skapa egna världar,” säger Karl Grandin, ena halvan av VÅR där också Björn Atldax ingår. Resultatet är något mycket speciellt: etiska barnkläder som också är kul att bära!

Hiroki ArtBy – Divided för män

Med fokus på framtiden kommer Divided:s herrlinje den här månaden med ett exklusivt rymdinspirerat samarbete med den japanske illustratören Hiroki Tsukuda. Hirokis futuristiska landskap och geometriska mönster är en del av ArtBy-projektet och kommer att synas på tröjor, T-shirts, huvtröjor och accessoarer som scarves, kubformade hängsmycken och till och med pins i utvalda butiker från och med januari. Hiroki har en särskild teknik för att ge liv åt sina science fiction-bilder. ”Först scannar jag in mina teckningar,” förklarar han. ”Sedan gör jag ett kollage av dem på min dator. Till sist ritar jag nya teckningar utifrån kollagen. Det tar lite tid, men jag vet att mitt arbete blir bättre när det passerar mellan vår värld och den digitala världen”.

För mer information kontakta H&M:s presservice:
E-post: mediarelations@hm.com
Telefon: 08-796 53 00