H&M:s kommentar till aktion
Vi är medvetna om aktionen som Fair Trade Center genomför utanför en av våra butiker. Vi har varit i kontakt med Fair Trade Center för att få till stånd ett möte men de har hittills inte haft tid att ses.
H&M stödjer högre löner i Kambodja och i andra länder som vi verkar i. Vi anser att man ska kunna leva på sin lön och vår uppförandekod har samma ambitionsnivå i lönefrågan som andra företags uppförandekoder. Det är vad man gör i praktiken som gör skillnad. Här ligger H&M i framkant. H&M:s vd träffade Bangladesh premiärminister i september där han krävde högre löner och årlig höjning. I Kambodja utbildar vi arbetare hur man förhandlar sin lön och vi startar ett projekt tillsammans med IF Metall som ska applicera den svenska modellen i förhandlingsteknik och konfliktlösning hos leverantörer i Kambodja. Detta är bara några exempel på vad H&M gör.
Att minimilönerna inte går att leva på är ett branschproblem i många produktionsländer. H&M är självklart positivt till en höjning av lönen till textilarbetarna i våra leverantörers fabriker. Därför samarbetar vi också med andra varumärken och driver även kravet på politisk nivå att minimilöner ska gå att leva på. Vi vill ha en bestående förändring som förhandlats mellan arbetare och arbetsgivare. Detta bör ske genom kollektivavtal som kommer alla textilarbetare i ett land tillgodo.
Vi satsar stora resurser och arbetar aktivt för att långsiktigt bidra till bättre förhållanden för textilarbetarna i våra inköpsländer. Vi tar ett socialt och ett miljömässigt ansvar som placerar H&M:s hållbarhetsarbete i täten av modebranschen globalt.
Vår affärsidé är att erbjuda mode och kvalitet till bästa pris. För oss betyder kvalitet mer än att plaggen ska uppfylla våra högt ställda krav på funktion och säkerhet. Vi vill också att våra kunder ska känna sig trygga med att allt de köper på H&M designas, tillverkas och hanteras med hänsyn till människor och miljö.