H&M Close the loop denim – plagg gjorda av återvunna textilfibrer
I september lanserar H&M 16 nya denimprodukter av återvunnen bomull från textilier som har samlats in genom Garment Collecting-programmet i H&M:s butiker. Plaggen för herr, dam och barn är det senaste steget i H&M:s arbete mot ett slutet kretslopp för textilier. Kollektionerna kommer att säljas i samtliga butiker världen över samt online.
"Att skapa ett slutet kretslopp för textilier där gamla kläder återvinns och blir till nya minimerar inte bara textilavfallet, utan det leder också till en drastisk minskning av resursförbrukningen och andra effekter som mode har på vår planet", säger H&M:s vd Karl-Johan Persson.
Bland de nya denimplaggen av återvunnen bomull och ekologisk bomull finns tre jeansmodeller för dam, från smala jeans till slitna girlfriend-jeans, en jeansjacka, utsvängda hängselbyxor och en jumpsuit. För män finns en jeansjacka med blixtlås, två smala jeansmodeller med sliten look och ett par joggers i vaxad denim. För barn finns en munkjacka med blixtlås och gulliga djuröron, stretchjeans med paljetter på knäna, en street-influerad skjorta med huva och slitna jeans.
H&M vill skapa ett slutet kretslopp för textilier, där alla material från avlagda kläder kan återvinnas och bli till nya plagg. Syftet är att minska modeindustrins miljöpåverkan genom att begränsa mängden avfall som hamnar på soptippen och spara på de naturresurser som används vid textilproduktion.
Sedan 2013 har H&M-kunder över hela världen kunnat lämna in oönskade kläder, oavsett märke, i butikerna genom Garment Collecting-programmet. Hittills har över 14 000 ton kläder samlats in världen över. I Sverige har H&M sedan 2013 samlat in 476 ton. Under H&M Sveriges första klädinsamlingsdag i april 2015 samlades det under ett dygn in hela 55 ton, ett resultat som landade långt över målsättningen för dagen.
Idag använder H&M 20 procent återvunnen bomull från insamlade kläder och H&M investerar just nu i ny teknik för att kunna öka den andelen utan att förlora i kvalitet. H&M har som mål att antalet plagg som tillverkas av minst 20 procent återvunna textilier ska öka med 300 procent jämfört med 2014 års användning.