Nyhetsartikel

H&M-gruppen hållbarhetsrapport 2017

H&M-gruppen tar viktiga steg mot sin vision att leda utvecklingen mot en cirkulär och förnyelsebar modeindustri, och samtidigt vara ett rättvist och jämlikt företag. Det framkommer i företagets hållbarhetsrapport för 2017 som presenteras idag. Få en överblick av några av höjdpunkterna nedan.

Modeindustrin står inför nya utmaningar. Företag behöver tänka om och tänka nytt. Kläder kommer även i fortsättningen vara nödvändigt och önskvärt för människor, men idag är modeindustrin alltför beroende av naturresurser. Därför tar H&M-gruppen varje år steg mot en cirkulär modell där befintliga resurser används om och om igen och där textilavfallet drastiskt minskas. Företaget arbetar också aktivt för att alla människor i leverantörskedjan ska ha bra arbetsvillkor. Det handlar om att skapa en välfungerande relation mellan textilarbetare och fabriksledning, om arbetsmiljön hos leverantörer, och om rättvisa levnadlöner. En annan viktig del av H&M-gruppens hållbarhetsstrategi är att identifiera, stötta och investera i innovationer som behövs för att förändra industrin.

Nya innovationer – en förutsättning för förändring
”För att modeindustrin ska kunna förändras behövs innovationer – i synnerhet för att skynda på det nödvändiga skiftet från en linjär till en cirkulär modell. Men det är inte en enda teknologi eller en enda innovation som kommer vara lösningen, utan flera idéer, forskare och företag kommer bidra med olika pusselbitar som tillsammans gör att utvecklingen går framåt. Därför investerar vi i och samarbetar med innovationsföretag som svenska re:newcell och Treetotextile, säger Cecilia Brännsten, tf. miljöchef på H&M-gruppen.

Mot målet att allt material ska komma från hållbara källor
”För varje år tar vi nya steg mot vårt ambitiösa mål att alla våra produkter ska vara tillverkade av återvunna material eller komma från andra hållbara källor. Det minskar vår användning av naturresurser och vår negativa inverkan på klimatet. Och det är lika viktigt att använda redan existerande hållbara material som att testa nya innovativa material. Återvunna material är i sin tur fördelaktigt på fler än ett sätt eftersom användningen minskar både mängden textilier som hamnar på soptippen och beroendet av naturresurser, säger Mattias Bodin, hållbarhetsexpert inom material och innovation på H&M-gruppen.

Att stärka textilarbetarens ställning
“Samarbete är helt nödvändigt för att skapa förbättrade arbetsvillkor och löner i textilindustrin. Vi ser därför mycket positivt på det arbete vi gör tillsammans med fackförbund och 16 andra varumärken inom det banbrytande ACT-samarbetet. Vårt gemensamma mål är att skapa mekanismer som stöder fackföreningsfrihet och kollektivavtal för hela textilindustrin”, säger Cecilia Tiblad Berntsson, social hållbarhetschef på H&M-gruppen.

Höjdpunkter från Hållbarhetsrapporten 2017:

  • Material från återvunna eller andra hållbara källor stod för 35% (26%) av H&M-gruppens totala materialanvändning.
  • H&M-gruppen började samarbeta med innovationsföretaget re:newcell vars unika teknologi återvinner använd bomull, viskos och andra cellulosafibrer till nya textilfibrer.
  • H&M-gruppen blev en av två huvudinvesterare i innovationsföretaget Treetotextile som utvecklar nya hållbara textilfibrer baserade på råmaterial från skogen.
  • 59% (43%) av bomullen H&M-gruppens använde kom från hållbara källor.
  • H&M-gruppen använde återvunnen polyester motsvarande 100 miljoner PET-flaskor.
  • Weekday lanserade en kollektion med badkläder i hållbara material som återvunnen polyamid och återvunnen polyester.
  • I 2017 års Conscious Exclusive-kollektion använde H&M för första gången Bionic® – återvunnen polyester gjord av plast som samlats in från stränder.
  • H&M-gruppens samlade in nästan 18 000 ton av textilier genom sitt klädinsamlingsinitiativ. Det motsvarar 89 miljoner t-shirts. Sedan 2013 har 61 000 ton samlats in.
  • 96% av företagets elektricitet kom från förnybara källor. Målet är att bli klimatpositiva genom hela värdekedjan till 2040.
  • ARKET lanserade ett nytt sätt för kunder att söka efter information om var en produkt är tillverkad och i vilket material – ett viktigt steg mot ökad kundtransparens.
  • 458 leverantörsfabriker och mer än 620 000 arbetare deltog i H&M-gruppens projekt som syftar till förbättrad arbetsplatsdialog. Det innebär att ett av målen för 2018 nåddes redan under 2017*.
  • Som en del av företagets 2018-mål har nu 100% av textilfabrikerna i första ledet som H&M-gruppen samarbetar med i Bangladesh genomfört demokratiska val av arbetarrepresentanter. Totalt sett valdes 2 882 personer varav 40% var kvinnor.
  • 227 leverantörsfabriker**, som omfattar mer än 375 000 arbetare, implementerade förbättrade lönestrukturer som underlättar dialogen mellan arbetare och ledning och säkerställer att lönen tar hänsyn till såväl kunskap och erfarenhet som vilket ansvar den enskilde arbetaren har.
  • H&M-gruppen har tillsammans med  IndustriALL och andra varumärken inom ACT-samarbetet undertecknat en avsiktsförklaring som ska underlätta skapande av kollektivavtal för hela industrin och inköpsrutiner som stödjer rättvisa levnadslöner.
  • Under våren 2018 kommer H&M lansera pilotprojektet Take Care för att inspirera kunder att förlänga livslängden på kläder genom att laga, sy om och fixa till plagg.

 

Vill du veta mer?
Se intervjun med H&M-gruppens hållbarhetschef Anna Gedda om företagets hållbarhetsarbete. Läs hela rapporten eller en sammanfattning.

 

*H&M-gruppens mål till 2018 är att se till att leverantörer – motsvarande 50% av produktvolymen – har stabila lönesystem samt demokratiskt valda arbetarrepresentanter på plats som kan föra textilarbetarnas talan.

** Motsvarande 40% av den totala produktvolymen.