Nyhetsartikel

Kommentarer till Kalla Fakta-program

Den 11 november sände TV-programmet Kalla Fakta ett reportage om H&M:s leverantörer i Etiopien. Vi har besvarat alla frågor från TV4 skriftligen och haft löpande kontakt med redaktionen, men har avböjt att medverka i en filmad intervju. Detta eftersom vi sedan tidigare har dåliga erfarenheter av hur Kalla Fakta väljer att klippa intervjuer och välja bort väsentlig information vilket inte ger en korrekt bild av vårt arbete.

Detta har vi även sett att Kalla Fakta valt att göra i deras inslag den
11 november
. Vi förstår att det finns ett stort intresse kring H&M och vi välkomnar både granskning av vår verksamhet och en diskussion kring hur vi och branschen i stort kan arbeta för att påverka textilindustrin i en positiv riktning.

För oss är det viktigt att både våra kunder, samarbetspartners och allmänheten får en korrekt och rättvisande bild av H&M:s verksamhet och vårt hållbarhetsarbete. Av denna anledning har vi publicerat alla frågor från Kalla Fakta och våra svar här.

H&M accepterar inte land-grabbing
H&M accepterar inte beslagtagning av mark, så kallad land-grabbing. Det strider mot de mänskliga rättigheterna, både utifrån våra egna och FN:s principer. Av denna anledning kräver vi nu att våra leverantörer ska säkerställa att de inte använder bomull från den etiopiska regionen Omo Valley, där det finns en ökad risk för land-grabbing. Vi har också upprättat en handlingsplan som kommer att följas upp av vår personal på plats i Etiopien.

Tillsammans med andra aktörer har vi ett ansvar att komma tillrätta med problematiken kring land-grabbing. Genom att närvara i landet och arbeta förebyggande ser vi att vi kan påverka i positiv riktning. Vi arbetar nu för att på bästa sätt kunna hantera frågan längre ned i vårt eget produktionsled kopplat till bomullsodling.  Vi har även diskuterat frågan med representanter för den etiopiska regeringen samtidigt som det också pågår en dialog mellan biståndsorganisationer och den etiopiska regeringen. Det är ett arbete som även vi hoppas kunna bidra till. Nyckelfrågor är hur lokalbefolkningen involveras och kompenseras på ett korrekt sätt när staten upplåter mark.

Eftersom vi vet att land-grabbing kan förekomma i Etiopen, inkluderade vi denna faktor i vår riskutvärdering. Vi gör alltid en riskanalys innan vi går in på en ny inköpsmarknad och i samband med denna har vi haft en dialog med såväl ILO, SIDA och UD som lokala organisationer. Vi lutar oss mot auktoriteter som FN och följer även EU:s handelsdirektiv. I vår riskutvärdering ingår de leverantörer som vi har en direkt affärsrelation med. Resultatet visade att land-grabbing inte förekommer i området där de textilleverantörerna som vi samarbetar med finns. Däremot går det i dagsläget inte att spåra om det förekommit land-grabbing längre ner i produktionsledet kopplat till bomullen som använts i våra produkter.

Bomullen som används i våra produkter kommer från olika regioner och vi kan därför inte garantera att bomullsfibern inte kommer från de utsatta områdena. Idag kan vi endast spåra ekologisk bomull och hållbar bomull från det så kallade Better Cotton-initiativet. Vårt mål är att använda 100 procent av denna bomull senast år 2020 vilket kommer möjliggöra bättre kontroll. Redan idag är vi världens största köpare av ekologisk bomull.

Utmaningar och möjligheter i utvecklingsländer
Vi är medvetna om att det finns utmaningar i utvecklingsländer, men vi ser det inte som ett skäl att isolera dem. Tvärtom. Vår inställning är istället att ökad handel både förbättrar situationen för dessa länder och levnadsstandarden för de människor som bor där. Tack vare vår storlek och vårt engagemang har H&M möjlighet att påverka regeringar och beslutsfattare i länder som Etiopien, vilket kan leda till positiva och angelägna förändringar inom olika områden.

Vi har många års erfarenhet av att driva förändring i textilindustrin runt om i världen. Ett exempel är Bangladesh där vi sedan flera år fört samtal med regeringen om ökade löner. Där har minimilönerna mer än tredubblats sedan 2006. Dessa lärdomar tar vi med oss när vi nu i liten skala har börjat etablera ett samarbete med etiopiska leverantörer.

Riskutvärdering av Etiopien
H&M har sedan förra sommaren etablerat ett samarbete i liten skala med fem etiopiska leverantörer. Genom vår närvaro bidrar vi till ekonomisk tillväxt och arbetstillfällen i landet. H&M är ett av de klädföretag i världen som ställer högst hållbarhetskrav på leverantörer och det gäller även i Etiopien. Alla H&M-leverantörer måste följa vår uppförandekod.

H&M gör alltid en riskutvärdering innan vi går in på en ny inköpsmarknad. För Etiopiens del tittade vi extra på frågor som rör exempelvis mänskliga rättigheter, miljöförhållanden och korruption. Vi förde även dialog med FN, ILO, SIDA, UD, människorättsorganisationer och lokala fackförbund under analysens gång. För att säkerhetsställa att leverantörerna lever upp till våra högt ställda hållbarhetskrav måste de även genomgå en fullständig inspektion som utförs av vår egen personal.

Fler röster om H&M
“H&M har varit en global partner till UNICEF sedan 2004 och har investerat i UNICEFs arbete i flera länder. Men filantropi enbart räcker inte. UNICEF anser att företag måste vidta åtgärder för att se till att de också respekterar barns rättigheter i sin verksamhet. Vår uppfattning är att H&M är fast beslutna att se till att barn skyddas från exploatering. H&M har en uppförandekod på plats för sin leverantörskedja och UNICEF var en av flera organisationer som gav råd om hur H&M skulle kunna stärka skyddet av barns rättigheter.”

Lotta Linden, Chef Företag och Partnerskap, UNICEF Sweden

“Syftet med Swedfunds partnerskap med H&M är att bidra till en hållbar textilindustri i Etiopien. Vårt mål är nämligen att minska fattigdomen i ett land med hög arbetslöshet, särskilt bland kvinnor, genom att skapa fler jobb med goda arbetsvillkor. Den dagen vi gör en investering inom ramen för vårt samarbete har vi möjlighet att påverka på riktigt. Dels tack vare de omfattande krav vi som statens utvecklingsfinansiär kommer att ställa under processen när vi ska välja ut vilka tillverkare vi ska investera i och dels genom att vara en aktiv ägare under hela investeringstiden. Med Swedfund som aktiv ägare och H&M som ansvarsfull köpare, kommer vi tillsammans få större möjlighet att bidra till att skapa bättre förutsättningar för en textilindustri i Etiopien på hållbara villkor.”

Anna Ryott, vd Swedfund