Nyhetsartikel

Modeindustrin i förvandling

H&M:s vision är att all verksamhet ska drivas på ett sätt som är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart. Hållbarhetsarbetet är därför en integrerad del av vår verksamhet och en viktig investering i vårt kunderbjudande. Det framhöll Karl-Johan Persson, vd för H&M, när han höll tal vid BSR-konferensen i New York den 6 november.

Temat för årets konferens är transparens och transformation. Fokus ligger på hur den ökade transparensen i världen påverkar exempelvis företag, konsumenter och samhällen. H&M:s banbrytande lönestrategi – som är utformad i nära samarbete med de internationella facken, textilleverantörer, ILO och ideella organisationer – visar hur modeindustrin är på väg att förändras.

BSR-konferensen samlar varje år globala företagsledare, regeringsföreträdare och organisationer för att diskutera olika affärsmässiga utmaningar och möjligheter inom hållbarhetsområdet.

I talet lyfte Karl-Johan Persson fram hur H&M med sin storlek och engagemang vill påverka utvecklingen. Han konstaterade att en förutsättning för ett framgångsrikt hållbarhetsarbete är att det integreras i alla delar av verksamheten – hela vägen från leverantör till kund, men också att det finns ett brett och nära samarbete med andra för att kunna utveckla och förverkliga idéer och att alltid arbeta långsiktigt.

– På H&M vill vi inte bara sitta på åskådarplats och betrakta den globala utvecklingen, utan vi har ett ansvar att utnyttja vår storlek och vårt inflytande så mycket vi bara kan, säger Karl-Johan Persson.

Att inte bara skapa förändring i sin egen leverantörskedja, utan i hela modeindustrin, är viktigt för H&M – ett långsiktigt arbete som kräver en stor portion tålamod. Ett exempel på detta är återigen H&M:s lönestrategi, som syftar till att skapa rättvisa levnadslöner i produktionsländerna. En strategi som nu prövas fullt ut i tre fabriker och som ska börja utvärderas under vintern 2014. De första indikationerna från dessa utvärderingar ger en positiv bild. Karl-Johan Persson betonade att H&M är beredd att betala de priser som krävs för att leverantörerna i sin tur ska kunna betala en lön som täcker arbetarnas behov.

H&M:s globala klädinsamlingsprojekt lyftes också fram som en viktig åtgärd för att minska användandet av våra gemensamma naturresurser. 95 procent av de plagg som idag slängs i soporna kan återanvändas eller återvinnas vilket i sin tur skulle innebära en minskad användning av olja och vatten i modeindustrin.

– Vi behöver förändra hur mode tillverkas och konsumeras, säger Karl-Johan Persson.

Ett sätt att öka transparensen i modeindustrin är att märka kläder med information om vilken påverkan plaggen har haft när det gäller hållbarhet vilket gör det möjligt för kunder att göra egna jämförelser.

Om BSR
BSR är en global ideell organisation som arbetar inom ett nätverk bestående av fler än 250 medlemsföretag med syfte att bygga en rättvis och hållbar värld. Från sina kontor i Asien, Europa och Nordamerika, utvecklar BSR hållbara affärsstrategier och lösningar genom konsulttjänster, forskning och tvärsektoriell samverkan.