Möte mellan H&M:s vd Karl-Johan Persson och regeringen i Bangladesh
Karl-Johan Persson, vd på H&M, besökte Bangladesh den 14 oktober för att träffa landets handelsminister, Tofail Ahmed. Han uppmanade regeringen att skapa ett effektivt system för kostnadsreglering i Bangladesh och till fortsatt löneutveckling genom årliga revisioner vilket är en av förutsättningarna för rättvisa levnadslöner som H&M har arbetat för att skapa under många år. Förra mötet med regeringen i Bangladesh hölls i 2012.
– Vi är glada över att regeringen i Bangladesh har tagit itu med minimilönerna, men dessvärre motverkar kostnadsnivån i samhället många av de önskvärda effekterna av högre löner. Frånvaron av effektiva system för kostnadskontroll leder till att både arbetarna och fabriksägarna hamnar i en svår situation, säger Karl-Johan Persson.
Textilindustrin i Bangladesh fortsätter att utvecklas, men fler åtgärder behövs för att kunna uppfylla arbetarnas behov och stärka konkurrenskraften hos textilindustrin. Regeringen behöver se över systemet för kostnadsreglering, exempelvis för hyror och basvaror, samt fortsätta att stödja en löneutveckling baserad på årliga revisioner samt pris- och kostnadsindex.
Vid mötet pekade H&M också på vikten av att det skapas regler för kompensation vid arbetsplatsolyckor och att regeringen i större utsträckning uppmärksammar bristen på rent vatten, eftersom det både kan leda till allvarliga hälsoproblem och utgöra ett hinder för utvecklingen av textilindustrin i landet.
För H&M är det viktigt att textilindustrin i Bangladesh forsätter att stabiliseras. Handel i allmänhet och textilproduktion i synnerhet spelar en betydelsefull roll i utvecklingen av marknader. Att hitta ett jobb i textilindustrin är en effektiv väg ur fattigdom för många människor, inte minst kvinnor.
Bangladesh är en viktig inköpsmarknad för H&M och vi kommer att fortsatta utveckla vår verksamhet där. Vår produktion har vuxit snabbare där än på andra håll och idag beställer vi produkter från ungefär 300 fabriker med mer än 600 000 arbetare. H&M äger inga fabriker, men vi vill använda vår storlek för att främja långsiktig förändring och säkerställa att människorna i Bangladesh drar nytta av vår närvaro där.